Informaţii şi evaluări de impact despre cele mai recente decizii ale Uniunii Europene. În această pagină vom face o trecere succintă în revistă a activităţii europarlamentarilor de la începutul anului şi până să intre oficial în vacanţă, la 19 iulie.
Sursele noastre sunt instituţiileeuropene de la Bruxelles, centre academice, analize autohtone şi internaţionale, dar şi opiniile partenerilor sociali. În cazul manifestării dorinţei şi interesului de a fi parte la acest efort de a aduce Europa la noi acasă, vă invităm să ne scrieţi la adresa: vpuscas_isi@yahoo.com.
Citiţi şi:
UE a decis: Lucrătorii independenţi vor beneficia de indemnizaţii de maternitate şi drepturi de pensie
Parlamentul European (PE) a intrat oficial în vacanţă, de pe 19 iulie, pentru mai bine de o lună. Cei 736 membri ai PE, reprezentând peste 500 milioane de cetăţeni europeni, au un rol important în stabilirea legislaţiei europene, care are impact asupra vieţii noastre cotidiene. Dar ce a facut PE, în perioada ianuarie - iulie 2010?
Cu puteri sporite, după intrarea în aplicare a Tratatului Lisabona, PE a dorit să-şi demonstreze competenţele întărite prin trimiterea spre renegociere, de către Comisia Europeană (CE) şi guvernele statelor membre, a Acordului cu SUA privind schimbul de date personale. A presat CE şi statele membre să modifice propunerile privind Serviciul European de Acţiune Externă. S-a preocupat apoi de intrarea în acţiune a Tratatului Lisabona pe palierul bugetului UE.
APROBAREA NOII COMISII EUROPENE
După 81 de ore de audieri ale celor 27 de candidaţi, la 10 februarie 2010, PE a dat votul noii Comisii (488 pentru, 137 contra, 72 abţineri; în 2004, prima Comisie Barroso obţinuse 449 voturi pentru, 149 contra, 82 abţineri). A luat sfârşit, astfel, o etapă de incertitudini cauzată de întârzierea ratificării Tratatului Lisabona. V