Viaţa în măruntaiele unei bucătarii de restaurant tradiţional: să găteşti în două ore pentru 150 de inşi şi să-ţi iasă bine. De la ciorbe, la raţă pe varză, ciolane la proţap şi sute de mititei. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢUSursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANŢU
1 /.
Mergi la restaurant, aştepţi să ţi se ia comanda, stai până îţi aduce mâncarea, ceri nota, plăteşti, dai sau nu bacşiş şi pleci. Eşti mulţumit sau pleci înjurând. Ori mâncarea vine greu şi e rece, ori nu corespunde cu ceea ce scrie în meniu, ori e pur şi simplu proastă. Metehne româneşti.
Puţini ştiu însă ce se petrece cu adevărat în măruntaiele unui restaurant cu dever, la o oră de vârf. Cum se mişcă bucătarii, cum comenzile vin una după alta, cum ospătarii stau la coadă să ridice farfuriile cu bucate. Pe deasupra, să fie înnebunitor de cald.
Studiul de caz a fost bucătăria "Hanului berarilor", o soră mai tânără a celebrului "Car cu bere" bucureştean. 14 bucătari şi cam tot atâţia ospătari, başca barmani, picoli şi niscaiva hostesse năduşesc, la orele prânzului, pentru cei circa 150 de clienţi flămânzi care desantează zilnic terasa cârciumii care funcţionează în vestita Casă Bucur din Piaţa Naţiunile Unite.
Omul cu polonicul, cuţitul şi tigaia
E deja doişpe jumate, şi pe grătar sfârâie zeci de mititei. "Borşul pungaşului" şi "Ciorba de schembea", adică borşul de cocoş cu tăieţei de casă şi ciorba de burtă dau în clocot. Denumiri care vor să dea o aură interbelică meniului.
Într-un colţ, două femei şuşotesc în timp ce freacă de zor la nişte biluţe gălbui, buletele de caşcaval. În capătul celălalt, la "sector salate", tanti Aura freacă o salată de vinete: "Îs din Videle, de la legume, am meseria’n sânge, de-aia’s aicea!". "Zâmbeşte Aura, viaţa e frumoasă!", o tachinează Alin Gramon, "Sous-chef"-ul restaurantului. Un puşti de 27 de ani, mâna dreaptă a