Criza economică a cauzat schimbări surprinzătoare în ceea ce priveşte preţurile parcelelor din zonele limitrofe oraşelor. Pe piaţa imobiliară din Vestul ţării, cel mai afectat de criză a fost sectorul terenurilor intravilane pentru construcţii.
Reduceri uriaşe de preţ s-au înregistrat în special în jurul Timişoarei, cel mai mare oraş din regiune. Astfel, cea mai scumpă zonă a rămas Giroc unde un metru pătrat costă 72 de euro, fiind urmat de comuna Ghiroda cu 64 de euro pentru metrul pătrat şi de Dumbrăviţa unde tarifele au scăzut până la 60 de euro.
„Boom-ul de aici a fost puternic în urmă cu câţiva ani şi de asta şi scăderea este foarte mare”, a spus Daniel Crainic, marketing manager în cadrul unui portal de specialitate. Cele mai mari scăderi de preţuri din Timiş au fost înregistrate în localităţile Moşniţa Nouă şi Moşniţa Veche, la aproape 10 kilometri de oraş. „Scăderea de preţ a fost bruscă în 2009 şi acum a fost ceva mai temperată”, a spus Crainic. Aici, un teren care la începutul anului se vindea cu 50 de euro pe metru pătrat, se vinde acum cu nici 30 de euro.
Preţuri care rezistă
Chiar dacă piaţa este cvasiblocată, preţurile terenurilor în zona Devei nu au scăzut prea mult. Un metru pătrat de teren variază la Deva de la 60 de euro, în zona rezidenţială Zăvoi, la chiar 200 de euro în partea centrală a oraşului. Terenurile din zona DN7 sunt ofertate la un preţ de 30-35 de euro pe metru pătrat.
Nici la Reşiţa, în judeţul Caraş-Severin, preţurile terenurilor nu au coborât. În topul celor mai scumpe terenuri din apropierea oraşului sunt parcele din Calea Timişoarei şi Calea Caransebeşului. „În zonă pământurile pleacă de la 30 de euro şi pot ajunge chiar şi la 50 de euro”, a spus Ion Bălănoiu, agent imobiliar. Una dintre cele mai accesibile zone de terenuri este cea de la kilometrul 5, unde un metru pătrat costă 20 de