„Adevărul” vă spune cum şi de ce s-au distrus Dosarele Revoluţiei şi Mineriadei. „Regimul Iliescu“ poartă principala vină pentru această a doua asasinare a victimelor din 1989 şi 1990. După fuga cuplului Ceauşescu, Revoluţia a înregistrat 957 de morţi. Aceştia sunt de fapt victime ale contrarevoluţiei. Pentru aceste tragedii nu a plătit nimeni.
„Regimul Iliescu" a trecut rapid la „rezolvarea" implicaţiilor penale ale Revoluţiei din 1989. Mai mulţi securişti au fost condamnaţi pentru a justifica teoriei „teroriştilor" aflaţi în slujba lui Ceauşescu. Adevăraţii vinovaţi pentru măcel au scăpat nevinovaţi.S-au dat NUP-uri (neînceperea urmării penale) pe bandă rulantă şi s-a tras rapid cortina peste crimele Revoluţiei (masacrele de la Otopeni, de la Ministerul Apărării Naţionale, etc.). Majoritatea condamnărilor în Dosarul Revoluţiei vizează vinovaţii de dinainte de plecarea dictatorilor.
Citiţi şi:
Mineriada, „Piaţa“ şi cei care au scris istoria
Planul secret al zilei de 13 iunie ’90
Cum ar fi arătat România lui Ion Raţiu
Dosarul Mineriadei din iunie 1990 a avut un traseu la fel de sinuos, cei care se fac vinovaţi pentru ororile petrecute la Bucureşti acum două decenii sunt, în continuare, liberi.
Avocaţii consultaţi de „Adevărul" insistă asupra acestui amănunt elementar şi ignorat: „Există o responsabilitate morală, imprescriptibilă, şi alta juridică. Juridic, nu cred că Ion Iliescu şi ceilalţi mai pot plăti". „Adevărul" vă spune, într-un serial care debutează astăzi, cum au fost trase „pe linie moartă" Dosarele Revoluţiei şi Mineriadei.
Viciile de procedură
Evenimentele din 13-15 iunie 1990 au început să fie cercetate în 1997, odată cu venirea la putere a Convenţiei Democrate Române. Preşedintele ales, Emil Constantinescu, era un „emanat" al „balconului Pieţei Universităţii" din 1990, iar