Rebelii si militiile din Republica Democrata Congo au omorat peste cinci milioane de oameni si au transformat tara africana in capitala mondiala a violurilor. Cum au reusit sa faca asta? Cu ajutorul banilor pe care ii castiga din nevoia noastra de telefoane mobile, camere digitale, laptopuri si alte gadgeturi ale caror ecrane se fac cu minerale din minele controlate de ei.
Organizatiile umanitare incearca de zeci de ani sa atraga atentia asupra celui mai sangeros conflict de dupa al doilea razboi mondial, dar se pare ca au reusit doar cand ne-au atins la punctul sensibil: gadgeturile. Asa ca dupa campaniile cu diamantele insangerate, acum putem vorbi despre smartphone-uri insangerate.
Staniul, tungstemul (wolfram), tantalul si aurul sunt esentiale pentru construirea dispozitivelor electronice moderne si se gasesc din plin in minele din estul Republicii Democrate Congo si in tarile vecine, ceea ce inseamna ca un simplu telefon mobil ar putea sa aiba o istorie care contine sclavie, violenta sexuala si genocid, scrie Los Angeles Times.
Ideea a fost atat de socanta incat SUA au dat o lege in acest sens mai repede decat una privind reforma sistemului financiar.
Astfel, mii de companii americane vor fi obligate sa dezvaluie sursa mineralelor pe care le folosesc in fabrici si sa dea rapoarte anuale cu masurile pe care le iau pentru a se asigura ca acestea nu provin de la militiile din Congo si daca finanteaza conflictul de acolo. Legea nu prevede si amenzi, insa aceste informatii trebuie publicate pe site-urile producatorilor.
Tungstenul din Congo ne face iPhone-ul sa vibreze
Congo este exemplul clasic de tara care a devenit victima propriilor resurse. Depozitele uriase de minerale - de la cupru pana la diamante - sunt jefuite constant de guverne corupte si de mercenari, in timp ce populatia de rand nu a