Angajatorii din SUA au concediat, în iulie, de două ori mai mulţi oameni decât arătau prognozele.Cifrele dezamăgitoare creează temeri că revenirea economică fragilă nu va revigora piaţa forţei de muncă.
Firmele americane au concediat un total de 131.000 de oameni în iulie, faţă de prognoza de 65.000. Cea mai mare parte a concedierilor au fost înregistrate în sectorul public, unde guvernul a renunţat la angajaţii temporari care lucraseră la realizarea unui recensământ.
Angajările în mediul privat au fost şi ele mai puţine decât cele prognozate. Economiştii se aşteptau la o creştere a numărului de joburi în sectorul privat cu 90.000, dar, până la urmă, au fost făcute numai 71.000 de angajări suplimentare, arată statisticile date recent publicităţii. Această cifră este mult sub cea de 200.000 necesară pentru a scădea rata anuală a şomajului, care a rămas la 9,5%.
Cifra corespunzătoare lunii iunie a fost şi ea revizuită. Economiştii prevăzuseră că vor fi pierdute 125.000 de joburi, însă realitatea a adus 221.000 de concedieri.
Vestea proastă a scăzut preţul ţiţeiului
Preţurile petrolului au scăzut vineri, brokerii de pe ambele părţi ale Atlanticului reacţionând la situaţia sumbră de pe piaţa americană a muncii.
La New York, scăderea a fost de 1,31 dolari pe baril, iar la Londra , de 1,4 dolari pe baril. Casa Albă a avertizat că prognoza pe o lună nu spune foarte mult, iar preşedintele Barack Obama a spus că e un "semn bun" faptul că angajările în mediul privat au crescut în fiecare lună a acestui an.
Sectorul privat, în impas
Economiştii spun însă că americanii trăiesc cu teamă în ceea ce priveşte siguranţa jobului lor, ceea ce nu ajută revenirea economică şi face ca perspectivele sectorului privat să fie sumbre.
Pieţele financiare au fost amorţite, iar indicii burselor au scăzut. Oblig