Guvernul ungar vrea să ia propriile decizii pentru relansarea economiei, în pofida constrângerilor implicate de împrumutul de 20 de miliarde de euro primit în octombrie 2008 de la Uniunea Europeană şi FMI.
"Vrem să ne recâştigăm suveranitatea economică, să luăm propriile decizii. Populaţia va înţelege astfel că avansul economic este rezultatul deciziilor guvernului şi nu al tot felul de credite primite din străinătate", a declarat Mihaly Varga, secretar de stat, şef al biroului premierului Viktor Orban, într-un interviu pentru postul de televiziune Hir TV, relatează Mediafax.
Secretarul de stat a mai spus că Ungaria este recunoscătoare pentru ajutorul primit din partea instituţiilor internaţionale în 2008, fără de care ţara ar fi fost în faliment.
Ungaria a primit în octombrie 2008 un împrumut de 20 de miliarde de euro din partea UE, FMI şi Băncii Mondiale, cu condiţia reducerii deficitului bugetar la 3,8% din PIB în 2010 şi la 2,8% în 2011.
Din suma totală pusă la dispoziţie, Ungaria a accesat 14,2 miliarde de euro până la sfârşitul anului 2009. La jumătatea lunii trecute, delegaţia FMI aflată în Ungaria pentru a evalua progresul realizat de guvern a anunţat suspendarea discuţiilor cu statul şi amânarea virării următoarei tranşe din împrumut în urma refuzului oficialilor ungari de a implementa noi măsuri de austeritate în vederea reducerii deficitului bugetar pentru a se încadra în ţinta agreată de 3,8% din Produsul Intern Brut (PIB).
Ulterior, guvernul ungar a reuşit să obţină finanţări de pe piaţa internă, dar cu o dobândă mai mare decât cea aplicată de Fondul Monetar Internaţional.
Varga a precizat că autorităţile de la Budapesta s-au angajat să menţină deficitul bugetar sub 3,8% din PIB în 2010 şi a arătat că Ungaria este deschisă dialogului cu FMI.
Pentru 2011, obiectivul privind deficitul bugetar va fi anunţat în