Peste 5 milioane de români au un cont de pensie privată obligatorie, iar pentru 4,75 milioane de participanţi se virase cel puţin o contribuţie în luna iunie 2010. Ce se va întâmpla cu pensia românilor care au fost concediaţi?
Evz.ro a stat de vorbă cu Mihai Popescu, CEO Aviva România, despre pensiile private şi cât de important este să pui bani deoparte pentru zile negre.
Ce garanţii au românii care contribuie la Pilonul II şi Pilonul III că vor primi o pensie decentă la ieşirea din activitatea profesională?
Mihai Popescu: Garanţiile sistemului sunt clar precizate în reglementările autorităţilor de supraveghere. Garanţia asupra valorii acumulate este o chestiune de planificare individuală a economisirii şi de responsabilitatea de a contribui cu regularitate la planul stabilit.
Legislaţia în domeniu prevede obligativitatea ca un participant la Pilonul II să contribuie cel puţin 90 de luni, pentru a putea beneficia de pensie. Dacă participantul îşi pierde locul de muncă, în ce condiţii va primi pensia?
Trebuie preizat că românii care beneficiază de indemnizaţie de şomaj nu plătesc CAS, deci nici contribuţie la sistemul de pensii private obligatorii, pentru că nu realizeaza venituri ca urmare a unor activitati profesionale.
Oprirea contribuţiilor la fondul de Pilonul 2 (temporar, în urma intrării în şomaj, concediu de maternitate) nu are nicio influenţă asupra sumei deja acumulate, suma care este investită în continuare până la reluarea contribuţiilor sau până la plata ultimei tranşe a pensiei.
Statul a îngheţat contribuţiile la 2,5% şi anul acesta, iar sindicatele doresc plafonarea acestora la 2%. Ce efecte vor avea aceste măsuri asupra pensiei pe care o vor primi participanţii la implinirea vârstei legale?
Fie că este vorba despre reducerea salariilor sau scăderea contribuţiei participanţilo