În tot acest timp, autorităţile judeţului bâjbâie un plan de acţiune pentru schimbarea cursului apei.Procedura pentru scoaterea zăvoiului din circuitul silvic a fost deschisă, însă până la finalizare nu pot demara lucrările de regularizare.
Viiturile produse în ultimele săptămâni pe râul Ialomiţa au pus în alertă autorităţile judeţului. Prefectul Iancu Caracota afirmă că satele Dimoiu şi Nisipuri, aparţinând de comuna Ulmi, situate în vecinătatea oraşului Târgovişte, se află în pericol. Dacă nu se va interveni rapid, râul Ialomiţa îşi va croi curs direct prin inimele celor două aşezări.
Pe hârtie, există numeroase planuri de regularizare
În ultimii ani, Ialomiţa a înghiţit hectare întregi de teren arabil şi a pus în pericol gospodării, începând de la Şotânga şi terminând la Finta. Este vorba despre un traseu care depăşeşte 20 de kilometri. Primarul comunei Ulmi, Nicolae Vărzaru, ne-a precizat că există două proiecte care vizează regularizarea râului Ialomiţa, dar încă nu au fost demarate niciun fel de lucrări. Apar tot felul de piedici. Prefectul Iancu Caracota a menţionat că lucrările din zona Răzvad-Nisipuri-Dimoiu stau pe loc din cauză că nu s-a reuşit scoaterea zăvoiului din circuitul silvic, astfel încât constructorul să poată trece la treabă fără oprelişti. Petre Marin, directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, a declarat pentru „Adevărul de Seară” că trebuie urmată procedura legală, care presupune mai multe etape. „Din câte ştiu, documentaţia este în curs de rezolvare. Nu putem da pădurea fără parcurgerea tuturor paşilor: aprobări de la Regia Pădurilor, de la Ministerul Mediului. Nu avem nimic împotriva regularizării râului Ialomiţa”, spune Petre Marin.
„O să curgă apa direct pe uliţă...”
La Nisipuri şi Dimoiu, localnicii trăiesc cu frica-n sân. Viiturile puternice de pe Ialomiţa le-au adus aminte de necazurile prin care