Americanii lansau pe 9 august 1945 o a doua bombă atomică - botezată "Fat Man" - deasupra localităţii Nagasaki la doar trei zile după atacul de la Hiroschima. Ca de obicei, la 11 şi două minute ora locală, ora când piloţii americani au lansat "Fat Man", oraşul martir a păstrat un moment de reculegere în memoria celor peste 70 de mii de oameni ucişi.
Americanii lansau pe 9 august 1945 o a doua bombă atomică - botezată "Fat Man" - deasupra localităţii Nagasaki la doar trei zile după atacul de la Hiroschima. Ca de obicei, la 11 şi două minute ora locală, ora când piloţii americani au lansat "Fat Man", oraşul martir a păstrat un moment de reculegere. Doar clopotele se auzeau în oraş.
Nagasaki, cel mai creştin oraş din Japonia, a fost lovit acum 65 de ani în inima sa. Bomba cu plutoniu - mai puternică decât cea cu uraniu lansată cu trei zile înainte deasupra Hiroshimei - a explodat exact deasupra catedralei unde credincişii se rugau.
Rezultatul deflagraţiei a fost instantaneu: din cauza căldurii de mii de grade şi a radiaţilor, peste 70 de mii de persoane au murit la Nagasaki.
Locuitorii se întreabă dacă americanii chiar aveau nevoie de aceşti noi cobai în cursa spre înarmarea nucleară. Imperiul nipon, înfrânt deja dinaintea bombei de la Hiroshima, nu avea nevoie de o a doua bombă atomică.
Oficialii americani care acum trei zile erau pentru prima dată prezenţi la comemorarea de la Hiroshima, au lipsit luni de la a doua ceremonie, aparent "din cauza calendarului încărcat a ambasadorului în post la Tokio".
Dacă Statele Unite n-au fost aşadar reprezentate, n-au lipsit însă Franţa şi Marea Britanie - şi ele pentru prima dată la Nagasaki de 65 de ani încoace - alături de trimişi speciali din 30 de state din lume. Printre ele şi Israelul, putere nucleară nedeclarată.
O prezenţă numeroasă aşadar venită să sprijine mişcarea mondială de deza