În fiecare an, ziua de 6 august, praznicul Schimbării la Faţă, reprezintă o zi de mare sărbătoare la Mănăstirea Bucium: pe lângă marele praznic, aşezământul monahal îşi sărbătoreşte şi hramul. Bucuria sărbătorii au primit-o pelerinii veniţi de aproape sau de departe, care au îndurat soarele arzător şi vremea caniculară a începutului de august.
Sărbătoarea a început din ajun, cu slujba privegherii rânduită la ceas de seară. A doua zi în zori pelerinii au început să se adune, ziua începând cu sfinţirea apei, continuând cu Sfântul Maslu şi fiind încununată de Sf. Liturghie, unde răspunsurile la strană au fost date de corul parohiei Şinca Nouă, îmbrăcat în straie populare româneşti şi condus de profesorul Gheorghe Malene. Soborul de preoţi slujitori, format din stareţi ai mănăstirilor învecinate şi preoţi parohi din satele din jur, a fost condus de părintele Visarion Joantă, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sibiului; cuvântul de învăţătură l-a rostit părintele Hristofor Bucur de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Poiana Braşov.
După Sfânta Liturghie a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru vieţuitorii şi ctitorii mânăstirii, după care a urmat procesiunea obişnuită care se face în ziua hramului, de înconjurare a bisericii mari. La finalul acesteia, credincioşii au fost stropiţi cu apă sfinţită, unşi cu untdelemn de la Sfântul Maslu şi au primit anafură şi colivă. În final, pelerinii şi preoţii slujitori au fost invitaţi la agapa frăţească pregătită de obştea mănăstirii.
(Natalia CORLEAN)
În fiecare an, ziua de 6 august, praznicul Schimbării la Faţă, reprezintă o zi de mare sărbătoare la Mănăstirea Bucium: pe lângă marele praznic, aşezământul monahal îşi sărbătoreşte şi hramul. Bucuria sărbătorii au primit-o pelerinii veniţi de aproape sau de departe, care au îndurat soarele arzător şi vremea caniculară a începutului de august. @