Ca în fiecare an, sezonul treieratului este urmat de o serie de incendii de mirişti. Agricultorii obişnuiesc să dea foc miriştilor rămase în urmă, pentru a curăţa locurile. Nu de puţine ori, focul nesupravegheat a mistuit zeci de hectare de culturi agricole, dar şi păşune. Cei care vor fi prinşi că îşi incendiază terenurile vor fi drastic sancţionaţi.
De câteva zile, s-a dat startul strângerii recoltelor. Şi vorbim aici de lanurile de grâu şi secară. Mulţi dintre oameni folosesc paiele ca furaje pentru animale, însă sunt şi fermieri care obişnuiesc să-şi cureţe terenurile de pe care au recoltat grânele prin incendiere. Este un mod mult mai uşor decât adunatul şi transportul paielor… Totuşi, agricultorii nu conştientizează faptul că arderea acestor mirişti poate duce la adevărate catastrofe. Legea prevede interdicţia de a se incendia miriştile, stufăriile şi vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţilor competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a Serviciilor Publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.
Pe lângă amenzile usturătoare, ţăranii care incendiază terenurile agricole vor rămâne şi fără subvenţiile acordate anul acesta de Uniunea Europeană. Făgărăşenii care au depus la începutul anului cereri la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură au semnat şi o declaraţie prin care au luat la cunoştinţă responsabilitatea în cazul incendierii terenurilor.
De asemenea, reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului atrag atenţia de faptul că arderile, inclusiv cele controlate, sunt total interzise pe teritoriul ariilor naturale protejate. În urma incendierilor de vegetaţie uscată, se distrug atât habitatele naturale, cât şi flora sălbatică specifică. Nerespectarea acestor dispoziţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 3.000 şi 6.000 lei pentru persoane fizice şi 25.000-50.000 l