In timp ce premierul Emil Boc se lauda ca va impozita si manelistii, cei mai multi romani au fugit de canicula pe litoral ca sa isi inece supararile si necazurile in tigari si bautura, singurele lucruri la care nu fac economii, si putin le pasa ca se reface alianta D.A. pentru Legea Lustratiei.
Gandul titreaza in editia de luni ca zeci de mii de bucuresteni au devenit turisti navetisti pe litoral, in timp ce Evenimentul Zilei atrage atentia ca este vorba de o Romanie expirata. Adevarul scrie in editia de luni ca din cauza crizei romanii isi ineaca amarul in bautura si tigari, iar Romania Libera ne arata cum se reinventeaza PD-L ca singur promotor al reformelor.
Adevarul: Criza ii face pe romani sa isi inece amarul in bautura si tigari
Date statistice recente arata ca in ultimele luni de recesiune romanii au facut economii la orice, numai la bautura si la tigari - nu. Specialistii spun ca in vremuri de criza oamenii beau si fumeaza mai mult si se orienteaza catre marfurile de contrabanda, arata Adevarul in editia de luni.
Cei mai multi bani din bugetul unei familii de romani, adica 40,7%, s-au dus in primul trimestru al anului 2010 pe mancare, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Mult mai mult decat consumul mediu de alimente din Uniunea Europeana - 16%, explicatia fiind ca veniturile noastre sunt mult sub media UE.
Pe locul doi se afla intretinerea, adica banii pentru locuinta, apa, electricitate si gaze, care inghit 18,7% din cheltuielile romanilor. Urmeaza bauturile alcoolice si tutunul, care insumeaza 7,4% din total, adica putin peste media europeana de 7% (4% pe bauturi alcoolice si 3% pe tigari).
Structura cheltuielilor a fost schimbata usor de criza. Procentul alocat mancarii a crescut, de la 40,3% in 2008 la 40,7% in 2010. Asta nu pentru ca mancam mai mult in vremuri grele,