Preşcolarii de 5-6 ani învaţă din toamnă literele şi cifrele la grupa pregătitoare. Toate grădiniţele de stat vor avea de la toamnă grupă pregătitoare, chiar dacă Legea Educaţiei încă nu le obligă.
„Noi aplicăm tot felul de chestionare părinţilor. Aşa am aflat că cei mai mulţi dintre ei preferă ca cei mici să facă grupa pregătitoare la grădiniţă. Ştiţi că potrivit noii legi a Educaţiei, care urmează să intre în vigoare, anul pregătitor va fi obligatoriu şi s-a pus problema dacă să se facă la grădiniţă sau la şcoală", explică Ioana Lazlo, directoarea Grădiniţei nr. 272 din cartierul bucureştean Drumul Taberei.
La grădiniţă este mai bine
Alegerea părinţilor poate fi lesne explicată, spune directoarea grădiniţei cu program săptămânal, unde învaţă peste 250 de copii, majoritatea proveniţi din familii sărace ori monoparentale.
„Pe lângă faptul că noi pregătim copiii aşa cum trebuie, ţinând cont de particularităţile vârstei lor, părinţii sunt mai liniştiţi şi pot da randament mai bun la serviciu, ştiind că cei mici sunt în siguranţă. Orarul de şcoală presupune un număr mic de ore pe care copilul de 6-7 ani îl poate petrece aici. Iar vremurile de azi nu-ţi mai permit să ţii copilul cu cheia de gât, aşa cum se întâmpla în urmă cu 20 de ani. Nici after-school nu reprezintă o soluţie, costă destul de mult. În aceste condiţii, grădiniţa unde copilul poate sta de dimineaţă până seara, învaţă, dar ia şi 3 mese pe zi, este cea mai bună soluţie atât pentru copii, cât şi pentru părinţi, în anul pregătitor", spune Ioana Lazlo.
Nu toţi copiii pot face uşor pasul către şcoală, iar un astfel de program îi ajută foarte mult. Grădiniţa nu-i învaţă pe copii să scrie şi să citească, dar îi pregăteşte pentru această activitate.
Educaţie prin metoda ludică
„Facem multe exerciţii, prin care copiii învaţă componentele unei litere. Beţişoare, bastonaşe, c