Istoria se repetă? Vom trăi la indigo Marea Depresie a anilor ’30? Până la sfârşitul anului trecut, răspunsul ar fi fost afirmativ. Prezentul schimbă perspectiva.Lumea a învăţat din erorile făcute de liderii politici în timpul Marii Depresii. În actuala criză, măsurile luate la timp au rupt analogia cu trecutul.
Dacă ar fi să explicăm într-un singur cuvânt de ce Marea Depresie şi Actuala Criză nu sunt identice am putea spune simplu: Bernanke. Fostul profesor universitar de la Priceton şi-a dedicat cea mai mare parte a carierei academice studiului Marii Depresii. Guvernator încă din 2006, Ben Bernanke a intrat cu adevărat în istorie abia când a schimbat radical politica Rezervei Federale Americane reuşind să evite deflaţia şi căderea succesivă a instituţiilor financiare, loviturile de graţie care, în anii '30, au făcut ca recesiunea economică să se transforme în Marea Depresie.
Desigur, în primii doi ani ai Actualei Crize, puteai jura că istoria se repetă. Cele două crize veneau după lungi perioade de creştere economică bazată pe consum. Atunci ca şi acum, criza a debutat cu panica bursieră şi falimente bancare, fiind urmată de scăderea producţiei industriale şi de creşterea şomajului. Acum, la jumătatea anului 2010, simţind efectele politicilor economice luate peste tot în lume, cele două crize nu mai par gemene.
În Actuala Criză, Statele Unite au pompat bani în economie, au evitat scăderea dramatică a preţurilor şi au încurajat comerţul internaţional. În timpul Marii Depresii, măsurile au fost cu totul altele, iar rezultatul a adâncit şi agravat atât de mult climatul economic global, încât a favorizat izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial. Încă de la jumătatea anului 1930, Statele Unite adoptau legea Smoot-Hawley care ridica tarifele vamale la produsele agricole şi la multe din cele industriale până la niveluri pe care istoria nu le mai înreg