Dan Dungaciu, sociolog, analist politic, numit de curând consilier al preşedintelui Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a fost invitat la videochatul "Adevărul", moderat de Ovidiu Nahoi şi Ioan M. Ioniţă, unde a vorbit despre problema conflictului transnistrian, despre migraţia cetăţenilor moldoveni şi despre lipsa unei imagini corecte asupra situaţiei din România în Republica Moldova, fenomen datorat, în parte, mass mediei.
Adevărul: Sunteti primul roman consilier al presedintelui Republicii Moldova. Cum ati fost primit acolo?
Era obligatoriu sa fiu cetatean moldovean pentru a putea fi consilier al presedintelui. Eu ma ocup mai mult de integrarea europeana a Republicii Moldova. Integrarea inseamna 1% inspiratie si 99 % transpiratie. Gestionarea politica nu este principala mea responsabilitate.
Sper sa nu fiu si ultimul. UE a pus la dispozitie o lista cu consilieri europeni, iar Brusselsul in raport cu R. Moldova a selectat consilierii de care avea nevoie.
Daniela: Cum se resimte criza la Chisinau?
Exista o glumă înainte de '89. Daca vine sfarsitul lumii, noi o sa fiu ultimii care aflam. Cetatenii R. Moldova au aceasta obisnuita, pentru ca perioadele de criza au fost mai multe decat cele de relaxare economica in Moldova. Dar aceasta criza nu a avut magnitudinea prognozata. Pensiile au fost platite la timp, salariile au fost platite la timp. In memoria colectiva de acolo exista ideea ca Alinta nu a fost capabila sa plateasca salariile si pensiile la timp. Multi s-au temut ca se compromite total ideea de democratizare a R. Moldova. Nu s-a intamplat asa. Lucrurile au mers relativ bine. Au venit ajutoare din partea UE, Romania, SUA.
Nivelul salariilor este foarte mic, chiar comparativ cu cele din Romania. Practic, fiecare familie din Moldova traieste cu un ajutor social din afara.
Este o migraţie fluctuantă. Un milion de mold