Cea de-a doua ediţie a Festivalului de Film Istoric, care se desfăşoară între 6 şi 15 august în vechiul burg medieval Rosenau sau Râşnov, a început în forţă. Panglica a fost tăiată de filmul-omnibus „Amintiri din Epoca de Aur" şi a continuat cu pelicule dedicate celei de-a doua conflagraţii mondiale.
Festivalul a început vineri, în Cetatea Râşnovului, o fortificaţie medievală despre care se presupune că ar fi fost ridicată în secolul XIII, în perioada în care Ţara Bârsei era stăpânită de către cavalerii teutoni. În ton cu „locaţia", evenimentul a fost deschis de un concert de muzică medievală. Trupa de muzicanţi „Cimpoierii din Transilvania" a coborât dintre zidurile fortificate în Grădina Cetăţii, numită şi Cetatea de Jos, unde şi-a purtat spectatorii prin toată lumea muzicală medievală, din înverzita Irlandă, unde glasurile cimpoaielor cântau vesel, până în Spania Inchiziţiei, unde cimpoiul îi plângea cu jale pe cei arşi pe rug. Tineri circari din Curtea Comedianţilor s-au jucat apoi cu focul la propriu, interpretând în întunericul ce se lăsase dansuri stranii şi periculoase în care aveau ca „partenere" flăcări autentice, asemeni artiştilor ambulanţi ce invitau pe vremuri oamenii de prin târguri la „comedii".
Al doilea război mondial şi Regina Maria, printre temele festivalului
Odată deschis cu danţuri şi cu muzichie, festivalul putea începe. Înainte de a se dedica cu totul celor trei teme ale ediţiei din acest an, Cel de-al doilea război mondial, Regina Maria şi 100 de ani de la începerea relaţiilor diplomatice româno-luxemburgheze, organizatorii au făcut un popas prin istoria noastră recentă, în comunism, adică în perioada ce a urmat în istoria ţării noastre imediat după încheierea războiului şi după abolirea monarhiei.
În ciuda ameninţărilor constante ale meteorologilor, până acum ploaia s-a dovedit a fi cinefilă. În prima noapte, vijeli