Inca de pe vremea lui Bugs Bunny, mamicile de pretutindeni si-au sfatuit copiii sa rontaie morcovi, pentru a avea privirea la fel de agera ca si vicleanul personaj. Chiar daca, intr-adevar, morcovul e unul dintre alimentele-vedeta din dieta pentru ochi sanatosi, acesta este departe de a fi singurul.
Legumele verzi precum spanacul si altele inrudite cu acesta contin luteina si zeaxantina, doua carotenoide care au fost intotdeauna asociate cu un risc scazut de degenerescenta maculara si cataracta, conform Real Simple, care o citeaza pe Emily Bedrick Graubart, profesor de oftalmologie la Scoala de Medicina Universitara Emory din Atlanta.
Ideal este sa fie consumate doua portii mici de astfel de legume pe zi, indiferent ca este vorba de o mana de spanac in salata sau o garnitura de broccoli la cina.
Antioxidanti Fructe precum afinele, capsunile si altele inrudite cu ele, dar si portocalele, prunele si ciresele diminueaza considerabil actiunea nociva a radicalilor liberi din mediul inconjurator, precum lumina soarelui si poluarea, ce pot duce la aparitia cataractei si degenerescentei maculare.
Doua portii de astfel de fructe pe zi - o cescuta de afine dimineata si o portocala ca si gustare dupa-amiaza - iti vor tine ochii sanatosi mai mult timp.
Multivitamine Un studiu realizat in SUA a aratat ca suplimentele de Vitamina C si E, beta carotenul si mineralele precum cuprul si zincul au incetinit evolutia degenerescentei maculare, chiar avansata.
Iar un recent articol din Arhivele Medicinei Interne a concluzionat ca Vitamina B6, B12 si acidul folic ajuta. Alte cercetari stiitifice au aratat ca vitaminele sub forma de suplimente intarzie aparitia cataractei. O miscare foarte buna daca tii la ochii tai este sa iei zilnic multivitamine cu minerale, este sfatul profesorului de oftalmologie Emily Bedrick Graubar