Andrei îi învaţă pe toţi amatorii de senzaţii tari regulile unei ascensiuni în condiţii de maximă siguranţă.
Răbdător din fire, tânărul se asigură că orice elev de-al său pleacă zâmbind, dar şi cu lecţia învăţată.
„Mă adaptez la fiecare individ în parte, indiferent de vârsta pe care o are sau de pregătirea anterioară. Am avut şi elevi de nouă sau de zece ani, care într-o săptămână au ajuns să completeze traseele uşoare“, se mândreşte instructorul.
„După doar două sau trei luni, cei care participă la cursuri ajung să execute la finalul traseului tracţiuni, suspendaţi la aproape 20 de metri de sol. În scurt timp ajungi să arăţi a soldat spartan“, dă asigurări căţărătorul profesionist.
Exerciţiile intense, efectuate într-o sală închisă nu asigură performanţa atunci când vine vorba de escaladă, explică alpinistul. „Cel mai mult contează să îţi placă asta şi să ai puţin talent. Condiţia fizică este mai puţin importantă la început. Perfecţiunea nu se obţine venind zilnic pe traseu. Mai mult, rişti să te trezeşti cu tot felul de probleme la antebraţe şi la ligamentele degetelor“, spune instructorul.
Siguranţa, pe primul loc
Din primele momente ale contactului cu peretele de escaladă, nou veniţii sunt ghidaţi de tânărul instructor. Elementele de protecţie sunt obligatorii la orice căţărare.
„Predau cursuri pentru amatori şi începători. Nu vreau să am de-a face cu oameni care îşi riscă fără sens viaţa. Sunt câteva lucruri pe care ezit să le arăt celor nou veniţi. Nodurile de siguranţă sunt un exemplu. Cred că paza bună m-a scutit până acum de orice accident grav. Nici măcar vânătăi nu am văzut, doar nişte zgârieturi superficiale“, spune Andrei.
Instructorul îşi construieşte singur traseele pentru escalade. „Este un proces de durată, iar la rezultatul final se ajunge după sute de încercări. Este o parte interesantă a meser