Un nivel al Euribor (la 3 luni) de 0,79% in 2010 si 1,16 % in 2011; un raport euro/dolar estimat la 1,26 pe parcursul anului 2011; solicitari de mariri salariale, cresterea preturilor si trenarea consumului final sunt doar cateva dintre estimarile specialistilor Bancii Nationale, valabile pentru urmatoarele luni. In plus, ei denunta caracterul impredictibil al politicii fiscale, care reprezinta un factor permanent generator de riscuri, potrivit Raportului detaliat privind inflatia.
Traiectoria ratei dobanzii EURIBOR (la 3 luni) a fost revizuita in sens descendent de catre specialistii Bancii Estimari Euribor Foto: Hotnews Nationale, in timp ce valorile ratei anuale a inflatiei IAPC sunt asteptate a fi superioare celor din proiectia precedenta sub impactul deprecierii monedei euro fata de dolarul american. Prognoza curenta presupune o stabilizare a cursului EUR/USD la valori apropiate de cele actuale, respectiv 1,27 pentru restul anului curent si 1,26 pe parcursul anului 2011, fiind aliniata prognozelor expert pe plan international.
Scenariul de evolutie a pretului petrolului pe piata internationala reflecta anticiparea revenirii graduale a cererii de materii prime, valorile asteptate fiind insa inferioare celor din proiectia precedenta.
Impactul indirect al majorarii cotei TVA asupra ratei inflatiei- efecte care nu se disipeaza in mod necesar dupa patru trimestre poate consta in: solicitari de majorari salariale avand in vedere scaderea puterii de cumparare cauzata de modificarea cotei TVA, cresterea preturilor de vanzare de catre agentii economici care comercializeaza produse cu o cota redusa sau scutite de TVA pentru acoperirea majorarii costurilor de productie, recuperarea marjelor pierdute initial de producatori prin neincorporarea completa in preturi a modificarii cotei TVA etc.
"Recentele masuri angajate de autor