Vreme de 4.500 de ani, nimeni nu a ştiut ce stă ascuns în spatele a două porţi de stâncă din adâncurile Marii Piramide din Giza, Egipt.
În tot acest timp, monumentul i-a înrobit, fascinat şi frustrat pe toţi cei care au încercat să pătrundă în interior şi să-i afle secretele. Acum, o echipă de cercetători de la Universitatea din Leeds, Marea Britanie, lucrează alături de Consiliul Suprem al Antichităţilor din Egipt pentru a dezvolta un robot ce va săpa şi explora tunelurile Marii Piramide, informează „The Independent".
Vor săpa în piramidă
Monumentul, cunoscut şi sub numele de Piramida lui Keops, după numele regelui care a cerut să fie construită în 2560 î.Hr., este singura minune a lumii antice care nu s-a prăbuşit încă. În inima piramidei se află două încăperi: camera regelui şi cea a reginei. Din prima pornesc două tuneluri înclinate la 45 de grade spre exterior. Egiptologii presupun că acestea au fost construite pentru ca spiritul regelui să poată ţâşni spre cer, pentru a-şi face loc printre stele.
Cu ajutorul robotului ce va putea pătrunde prin tuneluri, oamenii de ştiinţă speră să descifreze misterele piramidei. „Lucrăm la acest proiect de cinci ani. Tunelul nordic este blocat de calcar, iar cel sudic a fost explorat numai pe o porţiune mică. Noi vom determina cât de gros este materialul care le blochează şi vom încerca să forăm în el fără a deteriora piramida. Acum pregătim ultimele detalii ale robotului şi sperăm să-l trimitem în subteran până la sfârşitul anului", a declarat Robert Richardson, de la departamentul de inginerie mecanică al Universităţii din Leeds.