Consiliile locale din localităţile gălăţene Tuluceşti şi Cerţeşti doresc să realizeze un sistem de iluminat public ecologic.Sistemul de iluminat minune se bazează pe tehnologia celulelor voltaice, metodă ecologică prin care se foloseşte lumina soarelui pentru producerea de energie.
„Cele două consilii locale au depus dosare pentru a primi finanţare pentru astfel de instalaţii”, ne-a declarat Geanina Hanţă, director executiv la Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului Galaţi.
„Proiectul depus de localitatea Cerţeşti a îndeplinit toate condiţiile de finanţare, acum aşteptăm ca dosarul să fie declarat eligibil şi să fie aprobat”, ne-a declarat primarul Gheorghe Cărăuş.
Pentru Cerţeşti, este vorba de un proiect în valoare de 1,6 milioane de euro, care ar permite realizarea unui sistem de iluminat ecologic pe o distanţă de 30 de kilometri.
Mecanismul de funcţionare a dispozitivelor este relativ simplu. Prin intermediul panourilor fotovoltaice montate pe stâlpi este creat curentul electric necesar, care apoi este înmagazinat în acumulatorii lămpilor şi folosit atunci când este nevoie.Totul funcţionează automat, pe bază de senzori de lumină.
Investiţia în acest acest tip de lămpi este foarte profitabilă, deoarece se amortizează în trei luni, iar apoi se face o economie consistentă de curent şi de bani.
Avantajele sistemului
Avantajele unui astfel de sistem de iluminat sunt clare. Se elimină dependenţa faţă energia standard, tot mai scumpă, şi dispar cheltuielile cu lucrările de infrastructură gen şanţuri, cablare, instalarea de tranformatoare etc. În plus, se reduc costurilor de întreţinere a reţelei clasice de iluminat stradal.