Mare sărbătoare în satul Cincşor. Pentru prima dată, în sat a fost marcat un eveniment al comunităţii. Astfel, români, germani şi romi s-au adunat laolaltă , în jurul Bisericii Fortificate, unde au avut parte de distracţie şi voie bună.
Biserica fortificată, monument unic
Toată suflarea satului s-a adunat în parcul central, pentru a participa la prima ediţie a zilei satului. Manifestarea a fost organizată de comunitatea saşilor din localitate. Ei i-au întâmpinat pe toţi participanţii cu tot felul de bunătăţi dar şi cu un spectacol de teatru susţinut de preşcolari şi elevii de la şcoala generală din sat. Apoi membrii ansamblului popular al comunei au urcat pe scenă şi au încântat asistenţa cu cântece şi dansuri populare transilvănene.
„Este pentru prima oară când organizăm acest eveniment. Mă bucur că oamenii au venit în număr atât de mare şi că au fost încântaţi de ce s-a întâmplat aici. Prin această sărbătoare, încercăm să promovăm biserica fortificată din sat, care este un monument unic în Ţara Făgăraşului şi care are nevoie de restaurare, ne-a declarat Ovidiu Şerban, primarul comunei Voila.
N-au uitat de satul lor
Deşi sunt plecaţi de 20 de ani sau chiar mai demult din satul lor, saşii cincşoreni nu şi-au uitat niciodată obârşia.
„Sărbătorim în primul rând comunitatea locală, cu români, saşi şi romi. Am ales această zi mai ales pentru saşii din Germania: este o zi liberă în toate landurile şi pot veni cât mai mulţi originari din sat, stabiliţi acum în Germania. Vrem să-i obişnuim pe toţi să vină aici, cu ocazia acestui eveniment care sperăm să devină tradiţie“, ne-a spus Carmen Schuster, preşedinta oganizaţiei saşilor cincşoreni „Contrafort“.
Localnicii, dar şi numeroşii saşi veniţi din Germania pentru a-şi revedea satul, au fost extrem de încântaţi de iniţiativă şi de cele văzute: ,,E foarte frumos ce se întâmplă. Mi-am re