Peste 60 de companii din domeniul industriei carnii sunt verificate pentru fraude in obtinerea si utilizarea fondurilor europene din programul SAPARD, iar 11 au fost deja acuzate de Oficiul European Antifrauda (OLAF), fiind depuse chiar sesizari la Directia Nationala Anticoruptie (DNA).
De altfel, OLAF a cerut deja recuperarea integrala a fondurilor alocate celor 11 firme: Amareto Impex, Italovini, Salflom, C & C Company, Oprea Avi Com, Atfab, Rotina Product, H & E Reinert, Salconserv, Scandia Romana si Meda Prod 98.
Totusi, specialistii in domeniu din Romania spun ca este posibil ca multe firme fie au avut doar mici neregularitati, ce nu au fost corectate la timp, fie au fost oarecum "pacalite" de firmele din afara tarii, care depuneau oferte la licitatii.
"Nu ne-au parvenit documentele de la OLAF. Am vazut un singur document, care mi s-a parut foarte subtire. Se metioneaza ca la o licitatie au fost niste italieni, care discutasera intre ei si au venit cu oferte hotarate de ei prin e-mail. Si se adauga o fraza in care se spune ca ei sunt convinsi ca si partea romana a participat. Dar nu au niciun fel de proba", a declarat, pentru Ziare.com, Sorin Minea, presedinte al Asociatiei Romane a Carnii.
"Altele am inteles ca sunt firme care au livrat utilaje si nu aveau codul CAEN. S-ar putea sa fie si fraude. OLAF-ul le intituleaza pe toate fraude. Acum ii baga pe toti in acelasi grup", a adaugat Minea.
Potrivit spuselor sale, nu este exclus faptul ca unele firme din Romania sa fi participat, intr-adevar, la fraude legate de fondurile europene, insa este de parere ca unele au fost, la randul lor, inselate de firme straine.
"S-ar putea ca o parte dintre romani, nu toti, sa fie fazani, sa fi picat in cursele facute de firmele de afara, mult mai destepte din punctul asta de vedere. Sunt convins ca o parte