A fost un sfarsit de saptamana nebun pe sosele. Din fericire mai putin sangeros decat in alte dati, dar, in mod cert, mai spectaculos, cel putin in Bucuresti, unde, intr-un interval mai mic de 24 de ore, au avut loc doua accidente demne de filmele cu cascadori.
Pe Autostrada Soarelui, unde soferul unei masini sport a testat performanta bolidului, pe care l-a adus la 246 de km/h. Este un client vechi al politiei. A mai avut permisul suspendat pentru viteza mare, iar cu alta ocazie i-a luat foc o masina (un Audi R6) tot pe A2.
Cu un astfel de palmares spectaculos de ce mai are permis?, se intreaba orice om de bun simt. Pentru ca nu exista nicio lege care sa prevada anularea permisului in astfel de situatii. Dupa cum legea, mult prea permisiva face ca mai bine de jumatate dintre contestatiile depuse in instanta de soferii contravenienti sa fie admise de instanta, iar jumatate dintre amenzile aplicate sa nu fie niciodata platite.
Seful Politiei Rutiere, Lucian Dinita, se plange ca avem o o legislatie rutiera cu mult prea permisiva si are perfecta dreptate. Pentru performante ca aceea a vitezomanului de pe A2 nu numai ca amenda este de cateva mii de euro, dar exista posibilitatea confiscarii masinii cu care a fost comisa fapta. Daca ar sti ca poate sa-si piarda frumusestea de masina, oare tanarul acela teribilist ar mai apasa acceleratia la blana? Ceva imi spune ca nu.
Dar atunci cand Politia Rutiera a incercat sa propuna inasprirea legislatiei, inclusiv prin introducerea puscariei pentru depasirea dublului vitezei legale, cea mai mare parte a presei si firmele din turism au sarit trei coti in sus si nu s-au lasat pana cand initiativa nu a fost abandonata.
Sigur ca o mare parte de vina pentru nenorocirile de pe soselele romanesti o poarta si starea drumurilor. O alta parte importanta revine politiei, si corupta,