Analiştii financiari bancari au aşteptări sensibil diferite în ceea ce priveşte rata inflaţiei din iulie, lună în care a fost aplicată majorarea TVA de la 19% la 24%, estimăriile variind de la 1,8% la 3,4%, în condiţiile în care BNR vede un impact din majorarea TVA de 2,9% pe o perioadă de trei luni. Astfel, pentru rata inflaţiei pe ultimele 12 luni analiştii anticipează valori între 6,3% şi 8%, dar toţi sunt de acord că nivelul din iulie va fi determinant pentru inflaţia
Analiştii financiari bancari au aşteptări sensibil diferite în ceea ce priveşte rata inflaţiei din iulie, lună în care a fost aplicată majorarea TVA de la 19% la 24%, estimăriile variind de la 1,8% la 3,4%, în condiţiile în care BNR vede un impact din majorarea TVA de 2,9% pe o perioadă de trei luni.
Astfel, pentru rata inflaţiei pe ultimele 12 luni analiştii anticipează valori între 6,3% şi 8%, dar toţi sunt de acord că nivelul din iulie va fi determinant pentru inflaţia de la finele anului.
Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, majorarea TVA cu cinci puncte procentuale va conduce într-o primă rundă, care se va încehia în trei luni, la o creştere a preţurilor cu 3%, iar efectele de runda a doua vor fi modeste, respectiv o majorare de 1% a preţurilor.
Potrivit economistului şef al ING Bank, Nicolae Chidesciuc, inflaţia din iulie se va ridica la 2,9%, din care 2,6 puncte vor reprezenta impactul majorării TVA, iar în aceste condiţii, rata anuală se va plasa la 7,4%.
Oficialul ING vede o posibilă revenire a inflaţiei până la 7% la finele anului, dacă nu va interveni o inflamare a preţurilor alimentare, influenţate de evoluţiile internaţionale. El consideră că efectele de runda a doua din creşterea TVA vor fi nesemnificative.
Specialiştii BCR estimează pentru sfârşitul anului o inflaţie de 8-8,5%
Prognoza cea mai optimistă aparţine economistului şef al BR