Tiraspolul a cerut Moscovei să îşi suplimenteze trupele din Transnistria, revenind la nivelul lor din 1992, adică 2.000 de oameni, relatează The Moscow Time.
La Tiraspol există temeri că Transnistria va fi obligată să ia parte la o unire "artificială" cu România, împreună cu restul Moldovei.
Potrivit publicaţiei ruse, Transnistria se consideră din punct de vedere istoric ca parte a Ucrainei.
Rusia are, în prezent, circa 500 de soldaţi în Transnistria, care participă la o forţă de menţinere a păcii alături de militari moldoveni şi respectiv membri ai miliţiei transnistrene.
Transnistria şi-a declarat independenţa faţă de Republica Moldova la 2 septembrie 1990, dar aceasta nu este recunoscută pe plan internaţional.
La summitul OSCE din 1999 de la Istanbul, Rusia şi-a luat angajamentul să-şi retragă trupele şi armamentul din Transnistria, dar până în prezent nu şi-a respectat această promisiune.
Majoritatea locuitorilor regiunii transnistrene s-au exprimat într-un referendum desfăşurat la 17 septembrie 2006 pentru independenţa Transnistriei şi aderarea ei ulterioară la Rusia.
Noua conducere prooccidentală de la Chişinău a vorbit, încă din primele zile de la preluarea puterii, despre necesitatea schimbării formatului trupelor de menţinere a păcii din Transnistria, propunând o misiune civilă internaţională sub egida OSCE, ONU sau UE.