Pentru credincioşii ortodocşi, prima jumătate a lunii august este marcată de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului şi de perioada de post care o precede. Cele două săptămâni de post sever, dar uşor – datorită abundenţei roadelor pământului – se încheie pe 15 august cu prăznuirea „Sfintei Mării”, care este şi hramul celei mai mari mănăstiri din Ţara Făgăraşului.
Ce sărbătorim?
Din rânduiala lui Dumnezeu, Sf. Apostol Toma nu se afla acolo când a fost înmormântată Maica Domnului, el ajungând în satul Ghetsimani abia după trei zile. Pentru că acesta era foarte întristat că nu îşi luase rămas bun de la cea care îi fusese ca o mamă, mormântul a fost deschis, pentru ca şi Toma să se poată închina trupului adormit al Maicii Domnului. Aceasta a fost rânduiala lui Dumnezeu pentru a descoperi că sfântul ei trup nu se mai afla în mormânt, acolo fiind găsit doar giulgiul cu care fusese îmbrăcată, ca mărturie a ridicării ei cu trupul la cer. Din această cauză se vorbeşte despre „adormirea“ sau „mutarea“ ei la ceruri, şi nu despre „moartea“ ei.
Deşi este vorba despre rememorarea unui eveniment considerat trist de către oameni –despărţirea prin mutarea la cele veşnice, sărbătoarea nu este una tristă, pentru că Adormirea Maicii Domnului este considerată de fapt plecarea ei la Dumnezeu, de unde poartă de grijă tuturor celor care îi cer ajutorul în rugăciune. Credinţa celor care cer ajutorul Născătoarei de Dumnezeu este bazată şi pe sprijinul concret pe care îl primesc în urma rugăciunilor, dar şi pe nenumăratele minuni şi vindecări care s-au întâmplat.
Post sever, dar uşor
În Biserica Ortodoxă, sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este precedată de două săptămâni de post, numit popular „postul Sfintei Mării”. Scopul lui este acela de a petrece o perioadă în care Născătoarea de Dumnezeu este cinstită în mod deosebit. În biserici se oficiază mai mult