Colecţionarul brăilean Ion Ivan cere două miloane de euro pentru celebrul timbru emis în Insula Mauritius, în 1847. Ivan spune că exemplarul pe care-l ţine într-o casetă de valori, la bancă, este identic cu cel aflat în colecţia Reginei Marii Britanii. Timbrul va fi vândut ca „pictură în miniatură".
Recordul la vânzarea unei mărci poştale îl deţine "Mauritius roşu", de un penny, lipit pe scrisoarea numită "de Bordeaux" - scrisoare adjudecată pentru suma record de 3,3 milioane de euro. Se spune că, în toată lumea, sunt doar 12 timbre "Mauritius".
„Pasiunea pentru colecţii am moştenit-o de la tatăl meu, Vasile Ivan, care a trăit 109 ani şi care a fost în cercul de prieteni al Regelui Ferdinand I. Iniţial, nu mă pasiona filatelia. Pe la 18 ani, am început să colecţionez mărci poştale. Tatăl meu mi-a lăsat moştenire colecţia sa de timbre în 1977. Mi-a spus că, printre ele, sunt câteva extrem de rare", povesteşte colecţionarul, care este şi preşedinte al Asociaţiei Filatelice „Dunărea" Brăila.
Ofertă de cinci miliarde
Aşa a intrat Ivan în posesia timbrului „Mauritius", numit şi „Penny Black", despre care tatăl său i-a spus că-l are din tinereţe, de când îl însoţea pe Regele Ferdinand prin Europa. Preţiosul timbru colonial fusese achiziţionat de la un anticar din Londra.
Se spune că, pentru a pune mâna pe un „Mauritius", la sf. sec. XIX, un colecţionar a fost în stare să ucidă.
„Am expus timbrul, prima dată, prin 2006. Atunci am fost sunat de către un colecţionar, care mi-a oferit pe el cinci miliarde de lei. L-am refuzat, pentru că nu intenţionam să-l vând. În plus, eu nu vând, ci achiziţionez obiecte de colecţie. Acum, vreau să-l vând fiindcă sunt în vârstă şi vreau să-mi ajut fiica", ne-a spus colecţionarul.
Mai tare decât „Capul de Bour"
Timbrul „Mauritius", emis în fosta colonie britanică, în 1847, a devenit faimos