O elevă din Timiş se judecă cu o profesoară pentru un an din viaţă: a fost lăsată repetentă fără justificare şi obligată să reia clasa a IX-a. Atunci când sistemul de învăţământ pare să se fi întors împotriva lor, tinerii caută dreptatea în sala de judecată.
Bianca Voicu, de 16 ani, elevă a Colegiului Naţional „Iulia Haşdeu" din Lugoj, a dat-o în judecată pe fosta directoare a instituţiei pentru abuz în serviciu. Eleva susţine că a fost nevoită să repete primul an de liceu, după ce a fost lăsată repetentă ilegal şi fără drept de apel, în 2009.
„Nu am primit acasă niciun document prin care familia să fie înştiinţată. Liceul nu are un document prin care să dovedească faptul că m-au lăsat repetentă, cum cere legislaţia", povesteşte fata.
Sancţiuni şi procese
Adolescenta susţine că nu a fost exmatriculată, ci declarată direct repetentă, fără să primească sancţiuni graduale, în timpul anului, cum precizează legislaţia. Cu ajutorul părinţilor, tânăra a dat-o în judecată pentru abuz în serviciu pe Letiţia Fedorca, diriginta sa, care, în 2009, era şi director al liceului. Procesul este pe rolul Judecătoriei Lugoj.
Un alt caz este cel al Loredanei Simedre (27 ani), care a câştigat, în primă instanţă, un proces cu Academia de Studii Economice din Bucureşti. Loredana, studentă cu 10 pe linie, a obţinut la trei examene note de 6, 7 şi 9. Tânăra a cerut să i se recorecteze lucrările, ştiind că trebuia să ia note mai mari.
„Am făcut şi cerere la secretariat, în termen, dar decanul, după cum a declarat şi la proces, a considerat că nu trebuie să-mi răspundă la solicitare în niciun fel", arată Loredana. Ea a acţionat ASE-ul în judecată, precum şi pe cei trei profesori care au refuzat recorectarea lucrărilor din sesiune, respectiv pe Alexandra Horobeţ, pe Ion Năftănăilă şi pe nepotul acestuia, şi el profesor la acelaşi master, Ionel Năftănăilă. Inst