Yannis Varadakastanis este preşedintele Forumului European al Dizabilităţii (EDF). Acesta a declarat într-un interviu recent că României îi lipseşte un sistem real de integrare în economia socială a persoanelor cu dizabilităţi. Însă, a mai precizat că ţara noastră nu este singura din Uniunea Europeană cu acest deficit.
Interviu realizat în colaborare cu Voci pentru România
În calitate de preşedinte EDF, care consideraţi că sunt cele mai importante realizări în ceea ce priveşte misiunea principală a EDF-ului, de monitorizare a noi legislaţii a Uniunii Europene în materie de dizabilitate?
Yannis Varadakastanis: Este foarte important ca persoanele cu dizabilităţi de peste tot să fie informate despre Forumul European al Dizabilităţii, despre scopurile, realizările şi obstacolele pe care le întâmpină. Forumul European al Dizabilităţii a luat fiinţă în 1997, deci este o organizaţie care nu are mai mult de 13 ani vechime.
EDF-ul a fost înfiinţat cu scopul de a crea o organizaţie-umbrelă pentru toate organizaţiile naţionale pentru persoanele cu dizabilităţi şi familiile lor din Uniunea Europeană. Pe atunci Uniunea Europeană avea 15 state membre, astăzi are 27. EDF a avut foarte mult succes în privinţa creării şi consolidării mişcării Europene a dizabilităţii, atât în practică, cât şi în substanţă, dar şi în organizarea şi realizarea unor campanii pentru promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi la nivelul Uniunii Europene. Când noi ne-am început activitatea, nu existau referinţe la termenul dizabilitate, în tratatele Uniunii Europene.
Primul mare succes sub acest aspect l-am avut în iunie 1997, odată cu Tratatul de la Amsterdam, prin Articolul 13 referitor la Non-Discriminare. Aceasta menţiune a fost foarte importantă pentru că a pus bazele unui cadru necesar pentru a propune iniţiative legislative şi implicit pentr