Cine a zis că românii n-au bani să-şi petreacă în continuare măcar week-end-urile la mare în această vară? Salariile scad, preţurile cresc, rata şomajului se pregăteşte de noi recorduri, iar taxele şi impozitele ne-au dat lovitura sub centură, dar putem găsi întotdeauna soluţii pentru a profita de o bălăceală pe viu coloratul litoral românesc, pentru că inventivitatea românului moare ultima.
Peste 750.000 de turişti pe litoralul românesc este doar o estimare făcută pe baza gradului de ocupare a spaţiilor de cazare înregistrate, însă numărul real al turiştilor de week-end este mult mai mare de obicei, mai ales atunci când se anunţă caniculă şi tot boboru' fuge la mare cum poate. Ingredientele unui week-end la mare cu bani puţini sunt: o maşină care-şi împarte costul carburantului la cinci pasageri, făcând un drum dus-întors de aproximativ 50 de lei; un cort (indiferent cine este proprietarul, pentru că într-un banal cort de două persoane pot încăpea foarte bine şi patru, spre cinci locatari de criză, sub formă de sandviş); tupeu pentru cei care-şi permit să ia trenul cu gaşca şi apelează la serviciile "naşului", reducând costul călătoriei la mai puţin de jumătate, iar de restul, conserve la pachet, bere la bidon şi multă imaginaţie, ca-n vremea împuşcatului.
Şi uite-aşa, drumul spre mare este populat cu toate categoriile sociale, de vineri până luni, iar nisipul fierbinte al plajelor mai mult sau mai puţin amenajate se colorează pestriţ. Unii doritori de bălăceală renunţă chiar şi la confortul minim al unui loc de cazare la gazdă sau la cort, mergând pe litoralul binefăcător cu Dumnezeu înainte, iar dacă la faţa locului nu găsesc nici o soluţie salvatoare, se culcă liniştiţi pe plajă, pe o masă într-un bar, sau în maşină, dacă fac parte din fericita categorie a posesorilor de autoturisme. Că doar nu s-au dus la mare ca să doarmă, iar mânca