Tribunalele militare excepţionale de la Guantanamo încep luni, 9 august, examinarea dosarelor a doi deţinuţi, în premieră, după ce aceste instanţe speciale au fost reformate de administraţia de la Washington. La închisoarea din Cuba, simbol al anilor Bush, se mai află în prezent 176 de deţinuţi.
Tribunalele militare excepţionale de la Guantanamo încep luni, 9 august, examinarea dosarelor a doi deţinuţi, în premieră, după ce aceste instanţe speciale au fost reformate de administraţia de la Washington.
La închisoarea din Cuba, simbol al anilor Bush, se mai află în prezent 176 de deţinuţi. Din cauza Opoziţiei Congresului, administraţia Obama nu a reuşit să îi transfere pe toţi cei închişi la Guantanamo în Statele Unite, spre a fi judecaţi. În schimb, tribunalele militare de la baza americană au fost radical schimbate şi vor trece de un prim test important.
Tribunalele militare speciale discută luni cazul lui Ibrahim Ahmed Mahmoud al-Qosi, care a pledat deja vinovat pentru susţinerea materială a terorismului. Fosta gardă de corp a lui Osama Ben Laden, liderul Al Qaida, Al-Qosi ar urma să-şi afle luni pedeapsa, care nu se ştie încă dacă va fi făcută publică.
În paralel, în a doua sală de audieri, judecătorii îl vor audia pe tânărul canadian Omar Khadr, ultimul occidental închis la Guantanamo. Procesul său va începe însă marţi, 10 august, când vor fi aleşi şi juraţii care-i vor decide soarta tânărului de 23 de ani, care se află închis la baza americană din Cuba de la vârsta de 15 ani.
Omar Khadr este acuzat că ar fi aruncat o bombă care a ucis un militar american, în iulie 2002. Acuzarea vrea să ceară pedeapsa cu închisoarea pe viaţă pentru Khard, fiu al unui important lider Al Qaida. Apărarea spune însă că prin acest proces care va dura aproape trei săptămâni, administraţia Obama a eşuat: "Când a fost ales preşedintele Obama, am crezut că vom