Deciziile luate la Budapesta nu afecteaza in mod direct nicio tara vecina, dar arunca asupra regiunii o imagine proasta care ar putea avea, in cele din urma, un impact in economie. Pana acum nu s-a intamplat nimic, probabil pentru ca Romania e mai norocoasa, asa cum spune seful delegatiei Comisiei Europene.
Atat seful delegatiei FMI la Bucuresti, cat si reprezentantul CE care l-a insotit au dat de inteles ca decizia Ungariei de a intrerupe acordul cu institutiile financiare internationale ne poate afecta, dar nu ar trebui sa ne facem prea multe griji.
Intr-adevar, desi exista un risc de contagiune recunoscut si de catre cei mai optimisti analisti, Romania nu are de ce sa sufere din cauza problemelor pe care le are Ungaria deoarece aceasta nu este un jucator atat de important in economia Europei. Forintul nu este o moneda de circulatie internationala, iar asezarea geografica a unei tari nu este un criteriu important pentru investitori.
Totusi, ce se intampla in Ungaria poate fi un avertisment ca asa ceva se poate intampla si la noi, chiar daca am avut mai mult noroc decat alte tari din regiune.
"Nu pot comenta decizia Ungariei. Noul guvern din Ungaria a facut o decizie suverana, dar continuam sa fim pregatiti sa discutam cu Ungaria, orice sprijin pe care il putem oferi, suntem pregatiti sa continuam sa sprijinim autoritaile ungare. Nu e ceva neobisnuit, e o decizie politica, insa incertitudinile din regiune pot avea efecte asupra economiei", a spus Jeffrey Franks in ultima zi a misiunii FMI in Romania.
"Romania a fost foarte norocoasa in ultimele sase luni. In Grecia am avut probleme, am avut probleme si in Ungaria. Vestea buna e ca imbunatatirea conditiilor din ultimele luni au fost peste estimari in UE si pentru prima data conditiile externe ar putea ajuta Romaniei sa iasa din criza", a spus si Laurent Moul