Finanţiiştii au anunţat că Societatea Naţională a Lignitului Oltenia mai are la dispoziţie doar trei luni să-şi achite datoriile la stat. În caz contrar, se va reveni la poprirea pe conturile bancare.
O mie de firme din Gorj au conturile blocate pentru neplata datoriilor la stat. Nici companiile de stat care înregistrează datorii record nu au ieşit din vizorul finanţiştilor. Reprezentanţii Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia( SNLO) au preferat ca o parte dintre bunurile societăţii să fie puse sub sechestru, decât să le fie blocate conturile. Dacă în trei luni nu-şi vor achita datoriile, aceştia vor rămâne cu conturile goale. „Sunt în termenul de 4 luni, până la 1 noiembrie. S-a dispus suspendarea popririi pe conturile bancare. Datoria este de 14 milioane de lei, fiind puse sub sechestru bunuri din patrimoniul SNLO, care depăşesc suma de plată. Dacă nu vor achita datoria se va reveni la poprirea pe conturile bancare“, a precizat Gheorghe Paraschivu, directorul DGFP Gorj. Conducerea societăţii miniere trebuie, la rândul ei, să recupereze numai de la CET-urile din ţară peste 2000 de miliarde de lei vechi. „S-a dispus sistarea livrării de cărbune la beneficiarii rău-platnici, respectiv centralele termice de la Arad, Timişoara, Braşov, Oradea, pentru că s-au strâns datorii de 2.000 de miliarde de lei vechi, care automat duc la neplata datoriilor noastre către bugetul de stat“, a declarat Gheorghe Etăgan, secretarul general al Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia. Cele o mie de firme care au conturile blocate pot urma modelul SNLO şi pot solicita până la şase luni de păsuire pentru plata datoriilor, timp în care mai multe bunuri din patrimoniul acestora vor fi puse sub sechestru.
UM Sadu, în topul marilor datornici
În fruntea datornicilor, se află Uzina Mecanică Sadu, care are de plătit la stat 86 de milioane de lei. Finanţiştii susţin că