Acţiunile unor importanţi producători europeni s-au depreciat, în condiţiile în care preţul orzului a crescut în tandem cu cel al grâului
Rusia, al treilea producător mondial, s-a confruntat cu cea mai gravă secetă din ultimii 130 de ani şi a oprit exporturile
Interdicţia temporară a exporturilor de cereale de către Rusia afectează marii producători europeni de bere şi de alimente.
Rusia, care se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 130 de ani, a oprit exporturile de cereale şi făină, pentru a ţine sub control inflaţia, iar acest lucru a cauzat deprecierea acţiunilor unor importanţi producători europeni, dar şi probleme pentru o parte dintre companiile ruseşti.
Titlurile companiei daneze Carlsberg au scăzut cu 4%, Heineken (Olanda) cu 3,6%, Anheuser-Busch InBev (Belgia) cu 2,9%, iar SABMiller (listată la Londra) cu 1,8%. "În Europa Occidentală, unde populaţia este încă precaută în privinţa cheltuielilor, o majorare imediată, semnificativă, a preţurilor poate provoca dificultăţi producătorilor", a declarat Morten Imsgard, analist la Sydbank.
Premier Foods, producător britanic important de alimente, cunoscut pentru specialităţile de panificaţie, estimează că majorarea semnificativă a preţului grâului va fi transferată retailerilor, iar impactul asupra cumpărătorilor va depinde de aceştia. "Majorările de preţuri vor fi inevitabile, ca urmare a creşterii semnificative a preţului grâului", a declarat Robert Schofield, director general al Premier Foods, citat de Reuters şi Mediafax.
Acţiunile companiilor Nestlé, Danone, Unilever şi ale producătorului de pâine Associated British Foods au coborât între 0,9% şi 1,6%.
În cazul producătorilor de cereale, interzicerea exporturilor este un factor negativ, dar nivelul ridicat la care se află deja preţurile va compensa parţial recoltele proaste.
Probleme şi pe