Nu ţineţi medicamentele la îndemâna copiilor, iar dacă îi lăsaţi pe micuţi în grija bunicilor, vorbiţi cu aceştia să îşi pună la loc sigur medicamentele pentru inimă, hipertensiune, cele pentru reumatism, diureticele sau barbituricele.
Nu le daţi să bea lapte!
Din cauza intoxicaţiilor cu medicamente, sunt copii care rămân cu retard mental sau motor, iar uneori astfel de situaţii se soldează cu decesul.
„Nu încercaţi să îi ajutaţi dumneavoastră, dându-le să bea lapte. Pentru măsuri de prim ajutor, mai bine sunaţi la spital. Avem un serviciu telefonic, numit Toxapel (021- 210 62 82 sau 021 - 210 61 83), prin care puteţi primi sfaturi. Esenţial este ca micuţii să ajungă la noi rapid pentru spălături stomacale", spune medicul Elena Petrişor, şefa departamentului de Primiri Urgenţe de la Spitalul „Grigore Alexandrescu" din Bucureşti.
Medicii de la Spitalul „Grigore Alexandrescu" din Bucureşti văd cel puţin trei cazuri pe săptămână de copii intoxicaţi cu medicamente. Unele dintre acestea sfârşesc prin deces. „Sunt mulţi copii lăsaţi în grija bunicilor, care au mai peste tot medicamente de care copiii se simt atraşi, mai ales dacă sunt colorate. Am avut copii intoxicaţi cu antidiabetice orale, cu miorelaxante ori antihipertensive. Unii au fost şi în comă, intubaţi şi cu suport nutriţional, pentru că o vreme nu i-am mai putut hrăni normal", a atras atenţia medicul Florin Rusu, specialist în Anestezie şi Terapie Intensivă la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu", din Bucureşti. De aceea, specialiştii îi avertizează pe părinţii care îşi lasă copiii în grija bunicilor, pe perioada verii, să discute cu aceştia despre problema medicamentelor, care ar trebui ţinute într-un dulap suspendat, închis, eventual, cu o cheie. „Dacă i-aţi adus pe lume sănătoşi este păcat să îi nenorociţi astfel", spune medicul.
Micuţi care au băut Cif şi detartrant