Nu este uşor să dovedeşti că ai fost victima unei fapte de discriminare şi să ajuţi la identificarea persoanei care se face vinovată. În primul rând, este nevoie de dovezi. Elevii se confruntă în şcoli cu fenomenul discriminării pe diferite motive: etnie, sex, aspectul fizic, boală sau religie.
Atât copiii, cât şi adulţii, fac diferenţe. Victimele lor evită să se adreseze autorităţilor şi ajung, de cele mai multe ori, să fie consiliate de personal specializat. Trebuie ştiut că dovada unei fapte de discriminare se face cu declaraţii ale victimei, declaraţii de martori, documente şi înregistrări audio sau video, potrivit Minighidului Antidiscriminare, lansat de PSI România şi folosit în campania „Stop Discriminării în Licee" (SDIL).
Instituţia care are drept scop analizarea situaţiilor de acest gen este Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), care are obligaţia legală de a asigura asistenţă de specialitate victimelor discriminării, în ceea ce priveşte redactarea plângerii. Există, de asemenea, organizaţii neguvernamentale care acordă asistenţă juridică unor cazuri individuale, inclusiv în cazurile de discriminare.
Persoana care se consideră victimă a discriminării poate să aleagă ca modalitate de apărare una din căile de mai jos:
1. Se poate adresa cu o sesizare Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dacă doreşte să obţină sancţionarea făptuitorului pentru contravenţie (cu amendă sau avertisment). Avantaje: obţine sancţionarea administrativă, nu este obligatoriu să aducă toate probele, CNCD trebuie să facă propria investigaţie; obţine o hotărâre din partea unei autorităţi specializate în domeniul discriminării care poate fi folosită mai departe în instanţă.
2. De asemenea, poate depune o acţiune în instanţa civilă pentru despăgubiri, caz în care victima trebuie să aducă ea însăşi toate dovezile care susţin