Igiena orala nu trebuie neglijata niciodata daca ne dorim sa avem dinti sanatosi, dar sunt inca multe mituri legate de cum trebuie ea facuta care s-au impamantenit in constinta noastra, dar care nu sunt neaparat si adevarate.
Cercetatorii de la Tufts University School of Dental Medicine (TUSDM), in frunte cu medicul Carole Palmer, au studiat cateva mituri si au publicat concluziile lor in revista Nutrition Today, informeaza La Stampa.
Femeile insarcinate ar trebui sa stie ca in primele patru luni alimentatia lor trebuie sa fie bogata in calciu, vitamina D, proteine si calorii ca sa il ajute pe viitorul bebelus sa aiba dinti sanatosi. Daca copiii au probleme cu cariile se vor concentra mai greu la scoala si vor consuma alimente usor de mestecat, dar care nu sunt neaparat si bogate in nutrienti, foarte utili in perioada de crestere.
In plus, defectele congenitale ca malformatii la valul palatin pot fi asociate cu o deficienta de vitamina B6 sau B12.
Specialistii vin sa anunte ca nu cantitatea de zahar pe care o consumam este responsabila de aparitie cariilor, ci perioada de timp in care acesta ramane pe dinti.
"Alimente care raman in gura mai mult timp, cum sunt caramelele, sunt daunatoare. Dintii sunt expusi acidului format de bacterii din zahar", a precizat Palmer.
Daca pana acum credeati ca la dintii de lapte cariile nu sunt daunatoare pe termen lung, se pare ca nu e asa. S-a descoperit ca acestea pot provoca daune permanente la coroana dentara. Daca dintii de lapte cad prematur atunci dintii permanenti ar putea sa creasca in mod gresit.
Daca suferiti de osteoporoza, sa stiti ca exista riscul sa va cada si dintii, din cauza ca si osul mandibular poate fi afectat. De aceea, specialisti va sfatuiesc sa consumati si alimente bogate in vitaminele D si K.
Proteza poate afecta