Oraşul japonez Nagasaki a comemorat astăzi 65 de ani de la lansarea celei de-a doua bombe atomice americane, cunoscută ca "Fat Man", după cea care a lovit Hiroshima, în prezenţa reprezentanţilor a 32 de ţări, dintre care în premieră puterile nucleare Franţa şi Marea Britanie, relatează AFP şi AP. Statele Unite nu au fost prezente.
La trei zile după ce Statele Unite au lansat "Little Boy", prima bombă nucleară asupra Hiroshimei, americanii au mai lansat una asupra oraşului Nagasaki. În urma atacului nuclear de la Nagasaki au murit circa 80.000 de oameni, în timp ce alţi circa 140.000 au fost ucişi sau au murit ulterior la Hiroshima. Ulterior, la 15 august 1945, Japonia a capitulat.
În timpul ceremoniei, primarul Tomihisa Taue a afirmat că ambele oraşe vor continua eforturile depuse pentru ca în întreaga lume să nu mai fie arme nucleare.
"Japonia, în calitate de singura ţară care a fost victima bombardamentelor atomice în vreme de război, are responsabilitatea morală de a conduce lupta pentru construirea unei lumi fără arme nucleare", a afirmat la rândul lui premierul nipon Naoto Kan într-un discurs, reluându-şi declaraţiile de la Hiroshima.
Statele Unite ale Americii, care şi-au trimis ambasadorul John Roos la ceremoniile de la Hiroshima la 6 august, în premieră de la finalul celui de-al doilea război mondial, nu au fost reprezentate la Nagasaki, motivul oficial fiind "calendarul încărcat" al lui Roos.
Diplomaţi francezi şi britanici au participat însă la ambele ceremonii, în semn de sprijin faţă de curentul favorabil unei dezarmări nucleare mondiale.
America nu şi-a cerut niciodată scuze pentru bombele atomice de la Hiroshima şi Nagasaki, iar majoritatea cetăţenilor americani sunt de acord cu decizia SUA care a dus la terminarea celui de-al Doilea Război Mondial.