Ford este ajutata de mai multe guverne, inclusiv de cel al Romaniei, pentru a-si reduce nivelul datoriilor si a primi un rating mai mare, o pozitie ironica pentru singurul producator auto american care nu a primit bani din partea statului anul trecut.
Directorul executiv al companiei, Alan Mulally, si directorul financiar, Lewis Booth, incearca sa recapete ratingul pierdut in 2005. Scopul lor, potrivit unei surse din interior, citata de The Wall Street Journal, este sa obtina ratingul in 2012 sau la sfarsitul lui 2011, ceea ce nu este imposibil, avand in vedere profitul de 7,3 miliarde de dolari pe care Ford l-a obtinut de la inceputul anului trecut.
Compania trebuie sa scape intai de datorii, care se ridicau la 25,8 miliarde de dolari pe 30 iunie, in scadere fata de cele 32,6 miliarde de dolari pe care le avea la sfarsitul trimestrului intai.
Insa, pentru indeplinirea acestui scop, Ford, ca si competitorii sai, cauta sprijinul guvernelor. "Daca putem beneficia de pe urma unor rate de dobanda atractive, o vom face", a declarat Mark Truby, purtatorul de cuvant al producatorului auto.
In luna ianuarie, Banca Europeana pentru Investitii (BEI) a promis suma de 527,6 milioane de dolari, pentru a ajuta compania sa produca mai multe modele in Romania. Acest imprumut a fost garantat de statul roman, in masura de 80 la suta. De asemenea, Guvernul Romaniei a acordat, la randul sau, un imprumut de 200 de milioane de euro companiei.
In iunie, Guvernul britanic a garantat un imprumut de 572 de milioane de dolari, tot de la BEI, pentru constructia de automobile care consuma si polueaza mai putin.
Iar, saptamana trecuta, presedintele american, Barack Obama, a anuntat garantarea unui imprumut de 200 de milioane de dolari de la Banca Americana de Export - Import, pentru finantarea exporturilor Ford c