Membru al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, prof. univ. dr. Ion Scurtu a fost membru în 63 de comisii de doctorat şi a primit Ordinul „Meritul pentru Învăţământ" în grad de cavaler. A ales catedra după 28 de ani de cercetare.
Cu un palmares greu de egalat şi cu lucrări editate la Londra şi Bruxelles, prof. univ. dr. Ion Scurtu, prorectorul Universităţii „Constantin Brâncoveanu", a ales cariera universitară după 1998, după aproape trei decenii de muncă în cercetare.
A absolvit Facultatea de Agronomie din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Bucureşti, în anul 1972. „Între 1972-2000, am făcut cercetare în domeniul agricol. Am parcurs toate treptele de la inginer şi până la cercetător principal gr. I, echivalentul profesorului universitar. Zece ani, am fost director general al Institutului de Cercetări pentru Legumicultură şi Floricultură Bucureşti, instituţie cu 200 de cercetători în toată ţara", ne-a spus prof. univ. dr. Ion Scurtu.
A descoperit şapte noi soiuri de legume
Pofesorul Scurtu a fost implicat în programe internaţionale de cercetare, reuşind să editeze, în colaborare, două lucrări de referinţă. Este vorba de „Carbohidraţii în plantele leguminoase" (tipărită la Londra) şi „Noi tehnologii agricole" (tipărită la Bruxelles, sub egida NATO). Alianţa are un segment civil de cercetare, care a studiat inclusiv efectele iradierii asupra plantelor.
„Pe parcusul anilor, am avut şapte noi soiuri de legume omologate cu brevet de invenţii. Toate acestea se găsesc în Registrul Oficial al Soiurilor Cultivate. Am făcut, în paralel, cercetare şi învăţământ, iar în 2000 am ales catedra", povesteşte profesorul.
În 2002, Ion Scurtu a devenit prorector al Universităţii „Constantin Brâncoveanu", un an mai târziu având şi funcţia didactică de profesor universitar. A făcut studii de perfecţionare în Franţa, State