Primele date oficiale privind impactul majorarii cotei TVA cu 5 puncte procentuale - la 24% - asupra evolutiei preturilor in luna iulie vor fi publicate miercuri de catre Institutul National de Statistica. Economistii sustin ca inflatia lunara ar putea fi de pana la 3 puncte procentuale, insa se asteapta la majorari de preturi si in lunile urmatoare.
Preturile la bunuri si servicii au constituit subiectul unei cresteri importante luna trecuta dupa ce Guvernul a decis majorarea cotei TVA de la 1 iulie cu 5 puncte procentuale. Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA) a fost majorata de la 19% la 24%. Economistii mizeaza pe o rata lunara a inflatiei situata intre 2,5% si aproape 3%, ca efect al majorarii TVA, insa se asteapta la cresteri de preturi din cauza cotei majorate de TVA si in lunile urmatoare.
"Estimam o rata lunara a inflatiei de 2,9% pentru iulie din care 2,6 puncte procentuale se datoreaza majorarii TVA, ca efect de prima runda", a declarat Nicolaie Chidesciuc (foto sus), economistul sef al ING Bank Romania.
Banca Nationala a Romaniei incearca, insa, sa transmita un mesaj linistitor, fiind increzatoare ca preturile nu vor creste prea mult dupa majorarea cotei TVA. Calculele BNR arata ca Indicele Preturilor de Consum (IPC) va urca cu 2,9% in prima etapa, iar efectele de runda a doua ar trebui sa fie modeste.
"In opinia noastra, riscurile inflationiste provin in principal de la preturile alimentelor, dar amplitudinea acestora va fi greu de estimat inainte de datele privind inflatia din septembrie", spune Chidesciuc.
Mai optimist, Ionut Dumitru (foto jos), economistul sef al Raiffeisen Bank, estimeaza pentru iulie o rata a inflatiei de 2,5% si considera ca efectele majorarii TVA vor fi vizibile inca 2-3 luni. "Sunt retaileri care au amanat majorarea preturilor, fie pentru o luna, fie pana in septembrie, insa la un anumit moment vor fi