Uniunea Europeană pompează bani în comunităţile de romi din Sălaj, cel mai probabil în speranţa că astfel acestora le vor conveni condiţiile de aici şi nu vor mai îngroşa rândul emigranţilor din ţările occidentale.
Cinci proiecte cu finanţare europeană sunt în derulare în această perioadă în Sălaj. Toate cinci vizează crearea de condiţii mai bune pentru concetăţenii noştri de etnie romă.
Astfel, nouă grădiniţe, cumulând aproximativ 180 de copii, sunt incluse de la începutul acestei săptămâni în proiectul „Toţi la grădiniţă, toţi în clasa I“. Prin acest proiect, cei 180 de copii, care nu au fost niciodată la grădiniţă dar care trebuie să înceapă din toamnă clasa I, sunt curpinşi într-un soi de curs intensiv de grădiniţă, prin care se încearcă recuperarea cunoştinţelor pe care aceştia ar fi trebuit să le acumuleze în patru ani de grădiniţă. "Cursurile se desfăşoară pe durata a 23 de zile, timp în care copiii primesc câte o masă caldă în fiecare zi şi rechizite şcolare", explică inspectorul şcolar Rita Rozs, care răspunde de implementarea proiectului.
Un alt proiect este în curs de implementare la grădiniţa din Pustă Vale şi la Grădiniţa nr.2 Cehu Silvaniei. Este vorba despre proiectul "Copiii romi se pregătesc de grădiniţă" , prin care se urmăreşte atragerea copiilor de etnie romă către grădiniţă, prin tot felul de activităţi de genul grădiniţei estivale.
În alte patru şcoli din judeţ vor fi implementate, din această toamnă, programele educaţionale "Şcoală după şcoală" şi "A doua şansă", prin proiectul "Şi noi vrem să învăţăm". Rita Rozs spune că este vorba despre patru şcoli gimnaziale, nenominalizate până la această dată.
Tot pentru romi, se lansează acum şi un concurs naţional de burse de studiu şi burse sociale. Sunt eligibili elevii din clasele VII - X, care trebuie să trimită până în 30 septembrie dosarele de încriere la Agenţi