Primarul Dumitru Nicolae plănuieşte îndiguirea malului Dunării, pe 10 kilometri, între plajă şi Şantierul Naval Damen. Ameninţaţi de apele fluviului ori de câte ori plouă câteva zile la rând, gălăţenii privesc neîncrezători proiectul autorităţilor.
Citiţi şi:
Galaţi: Au demontat hidrobarajul din Valea Orașului chiar înainte de viitură!
De ani de zile, la fiecare ploaie torenţială, locuitorii din Valea Oraşului se aşteaptă la ce este mai rău.
Casele li se umplu cu apă până la nivelul geamurilor, aşa că s-au obişnuit să-şi urce în poduri lucrurile de valoare. Una dintre cele mai grave inundaţii s-a înregistrat anul acesta, când apele au acoperit din nou Valea Oraşului, într-o noapte, în urma unei ploi torenţiale.
Şi pentru ca necazul şi spaima celor 8000 de locuitori să fie depline, după câteva zile, Dunărea ameninţa să se reverse din nou în curţile şi casele care nici nu apucaseră să se usuce.
Pentru evitarea unui dezastru, autorităţile au instalat la repezeală un hidrobaraj. Este însă necesar un mijloc de apărare permanentă motiv pentru care s-a luat decizia construirii unui nou dig mai înalt şi mai lung decât cel pe care în urmă cu o lună, presiunea uriaşă a Dunării l-a şubrezit.
"Soluţia pentru protejarea oraşului în faţa Dunării este realizarea unui dig din beton între plajă şi Şantierul Naval. Finanţarea ar urma să vină de la Uniunea Europeană, iar valoarea investiţiei s-ar ridica la şapte milioane de euro", a declarat primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae.
Curios este că Apele Române nu se va implica în acest proiect decât la nivel de suport tehnic.
"Vom oferi consultanţă la momentul când se va decide construcţia digului", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei "Apelor Prut" Iaşi, Dan Buruiană.
Din informaţiile pe care le deţinem, o firmă de specialitate a demarat deja un st