La sfarsitul lunii iunie, numerarul aflat in circulatie in Romania se ridica la peste 26 miliarde de lei (circa 6 miliarde de euro), se arata in buletinul lunar publicat marti de Banca Nationala. Acest nivel reprezinta un record al ultimilor 4 ani, banii aflati in circulatie la sfarsitul trimestrului al doilea fiind cu peste 2,2 miliarde de lei mai multi fata de ianuarie 2010 sau in crestere cu 8,4% fata de inceputul anului. Evolutia lunara a numerarului creste si scade alternativ, perioadele de crestere corespunzand de regula intervalului aprilie-iulie, marcat de sarbatorile pascale si de sezonul concediilor de odihna ale salariatilor, precum si ultimei luni a anului, influentata de platile sensibil majorate specifice perioadei premergatoare sarbatorilor de iarna.
La finele anului 2009, numarul bancnotelor in circulatie a fost cu 8 la suta mai mic fata de cel de la sfarsitul anului precedent, in timp ce valoarea acestora s-a diminuat cu 5 la suta. Reducerea mai lenta din punct de vedere valoric s-a datorat, pe de o parte, cresterii cu 1,1 puncte procentuale a ponderii bancnotelor de 200 La finele anului 2009, fiecarui locuitor ii reveneau 31 de bancnote si 64 de monede din cele aflate in circulatie. Valoarea medie a unei bancnote in circulatie a fost de 40,7 lei Sursa: BNR lei in cantitatea totala de bancnote aflate in circulatie, ca urmare a majorarii cererii utilizatorilor pentru aceasta cupiura mai putin folosita in anii precedenti, iar pe de alta parte, diminuarii ponderii bancnotelor cu valori nominale mici, mai arata datele institutiei conduse de Mugur Isarescu.
Ponderea valorica a bancnotelor de 50 lei in valoarea totala a bancnotelor in circulatie, in scadere
Ponderea valorica a bancnotelor de 50 lei in valoarea totala a bancnotelor in circulatie a fost de circa 19 la suta, in scadere cu 2 puncte procentuale fata de anul precedent. La s