La cei 24 de ani ai săi, mureşeanca Ilariana Jors are deja o bogată experienţă în realizarea proiectelor pentru accesarea fondurilor nerambursabile. Acum tânara îşi doreşte să-şi creeze propria firmă de consultanţă în domeniu.
Ilariana Jors a fost de mică pasionată de talk-show-urile politice , pe care le urmărea cu interes ore în şir la televizor. Aşa i-au ajuns la ureche termeni precum „fonduri europene”, „proiecte de finanţare”, „program Sapard”, despre care la început nu ştia nimic, dar care i-au trezit curiozitatea.
Pentru a afla mai multe despre acest domeniul, Ilariana s-a înscris la facultatea de Istorie-Relaţii Internaţionale şi Studii Europene. A înţeles însă ce înseamnă proiectele pentru accesarea fondurilor nerambursabile abia atunci când a început să lucreze efectiv la realizarea lor.
„Eram în anul III de facultate când am primit un mail prin care eram anunţată că o firmă are un post vacat de referent proiecte. Îniţial credeam că e un mail de reclamă, dar mi-am trimis totuşi CV-ul. După căteva zile am fost chemată la interviu şi am obţinut postul”, mărturiseşte Ilariana.
Sute de proiecte
Dacă la început Iliariana studia tot ceea ce înseamnă politica Uniunii Europene cu privire la oportunităţile de finanţare, cu timpul a ajuns să întocmească proiecte de mii de euro.
„Iniţial am început cu proiecte mai mici, care aveau finanţare de la stat. De exemplu întocmeam proiecte pentru diferite intreprinderi mici şi mijlocii care doreau bani pentru unele echipamente. În cadrul firmei de consultanţă la care lucram eram o echipă de şase colegi, fiecare specialişti pe un anumit domeniu,-economic, social, inginerie, si impreună am întocmit peste 100 de proiecte”, mărturiseşte Ilariana.
Unul dintre cele mai complexe proiecte la care tânăra a lucrat avea o valoare de circa 1 milion de euro. „Documentaţia viza realizarea unui siste