UPDATE 2: Explicatiile Ministerului Muncii oferite HotNews.ro miercuri, 11 august: "Aceeasi baza de calcul" pentru contributiile sociale, de somaj si cele de sanatate.
Contributiile sociale, cele de somaj si cele de sanatate trebuie platite de toti cei care obtin venituri profesionale (drepturi de autor si PFA) in mod repetitiv (lunar, trimestrial, semestrial) sau ocazional - in acest caz, daca nu detin si carte de munca in acelasi timp. Aceasta este noutatea adusa de Normele de aplicare a modificarilor la Codul Fiscal, publicate in Monitorul Oficial cu cateva zile in urma (document atasat). Din cauza formularii neclare a prevederilor legislative, nimeni nu stie exact cum vor fi calculate, concret, aceste contributii. Consultantii fiscali nu pot adopta un punct de vedere ferm, pentru ca "inca sunt posibile modificari". Reprezentantii Ministerului Muncii intarzie sa transmita explicatiile solicitate de HotNews.ro.
Mai multi consultanti intervievati de HotNews.ro au declarat ca Normele de aplicare a modificarilor la Codul Fiscal, publicate in Monitorul oficial marti, 3 august, le fac zile negre, tot incercand sa descifreze prevederile si sa explice clientilor exact ce si cum vor avea de platit. Beneficiarii si platitorii de drepturi de autor sunt cei mai bulversati, dat fiind ca modalitatile de calcul a contributiilor la asigurarile sociale, de somaj si cele de sanatate nu sunt clare, lasand loc la mai multe interpretari.
Astfel, Articolul 6, din Anexa 2 la Normele metodologice ar trebui sa lamureasca modul de calcul al contributiilor individuale, la veniturile de natura profesionala.
Alineatul 1 al articolului spune ca baza de calcul pentru contributiile sociale si cele de somaj este venitul net lunar realizat (a) si respectiv venitul net anual realizat (b), fara a explica exact cum se obtine acest venit net realizat. In