„Drumul lung spre Cimitirul Vesel”, festivalul organizat de Peter Hurley, pune faţă în faţă cultura irlandeză cu cea românească. Clujenii care doresc să ia o doză de cultură tradiţională vor avea ocazia să asiste la concerte de muzică autentică de joi, 12 august şi până luni, 16 august, la Săpânţa.
Totul porneşte cu un drum cu trenul, de la Bucureşti spre Săpânţa. Organizatorii au pus la dispoziţia doritorilor vagoane speciale, cu care să ajungă în Maramureş, iar drumul va fi filmat de regizorul Cătălin Leescu, care va realiza un film al festivalului.
Astfel, în acest sfârşit de săptămână, vor fi organizate ateliere de creaţie şi învăţare a olăritului, cioplitului în lemn, ţesutului, dansului maramureşean, iar aromânii din Fâşeroţi vor face un atelier de muzică tradiţională. Sâmbătă, va avea loc de la ora 21.00 un concert extraordinar: „Voices from Merry Cemetery” – suită muzicală compusă de Shaun Davey, pe textele epitafurilor din Cimitirul Vesel. Vor mai avea recitaluri la Săpânţa Grigore Leşe, dar şi Gheorghe Turda.
Irlandezul a investit 100.000 de euro
Duminică, va avea loc spectacolul de dans contemporan Sarea pământului, în coregrafia Lilianei Iorgulescu şi muzică străveche cu Grigore Leşe. „M-am implicat în acest festival care este făcut integral din banii lui Peter Hurley, 100.000 de euro, pentru că am văzut că vrea acelaşi lucru ca şi mine: să valorifice cultura tradiţională autentică, nu cea desacralizată, nu făcături de folclor, nu instituţii improvizate care se ocupă de de tradiţia populară. Eu nu cred că se poate introduce cântecul tradiţional în instituţii academice”, a declarat artistul Grigore Leşe. „În 2003 am fost pentru prima dată în Maramureş şi am fost profund impresionat. Este o comoară vie pe cale de dispariţie. Aveam şi noi în Irlanda aceeaşi problemă”, a declarat Peter Huley, organizatorul evenimentului.