Lucerna este bogată în minerale, este un tonic excelent, contribuind la întărirea imunităţii. De asemenea, conţine o cantitate mare de enzime, substanţe antiinflamatoare, betacaroten. De la această plantă pot fi folosite tulpina, frunzele, florile şi rădăcinile.
CICATRIZANT
Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, menţionează că sucul este cel mai bun produs obţinut din lucernă. Pentru prepararea acestuia se foloseşte lucerna care nu depăşeşte 15-20 cm. Se culege fără rădăcină şi se stoarce, fie prin presare, fie într-un storcător de fructe.
Pentru a obţine o cantitate mai mare de suc, plantele se trec de 2-3 ori prin storcător. Cantitatea de suc astfel obţinută se păstrează într-un recipient de sticlă, de culoare închisă. Se depozitează în frigider. Atenţie! În frigider, nu în congelator. Prin îngheţare-dezgheţare se pierde calitatea flavonoidelor.
Se administrează câte 50 ml dimineaţa, pe stomacul gol.
Sucul are un efect energizant, cicatrizant. Motiv pentru care specialistul nostru îl recomandă în bolile cronice: hepatită, ciroză, insuficienţă renală, scleroză multiplă, accidente vasculare. Se administrează în cure de câte 10 zile, cu 5 zile pauză.
Este contraindicat persoanelor cu depresii majore sau suferinzilor de alte boli psihice pentru că sucul de lucernă are efect energizant.
DECOCT PENTRU BĂI ANTIREUMATISMALE
Este de preferat ca infuzia să se prepare din lucerna culeasă din prima recoltă (mai-iunie). Se culeg frunzele şi florile. Infuzia este indicată în tratarea bolilor respiratorii, boli reumatice, dizenterii, administrată 15 zile pe lună. Se bea o cană pe zi, dimineaţa. Fiind puternic energizantă, se evită admninistrarea infuziei după-amiaza.
Decoctul poate fi folosit în băi. Pentru acestea se prepară un decoct dint